Vive la parole? Milaan 1880 als scharniermoment in het dovenonderwijs - Beelaert, Bram; Archief en museum Zusters van Liefde; Erfgoedcel Gent; Erfgoeddag Vlaanderen en Brussel 13.04.2008; Bruyneel, Christine; Leeman, Kaat (Kathelijne) (Gent : Fevlado-Diversus, 2009)
Een rijk geïllustreerd boek over het Belgische dovenonderwijs: het congres van Milaan van 1880 waarin gesteld werd dat doven en doofstommen recht hadden op onderwijs, de doveninstituten in Gent en Brussel, de strijd tussen de verschillende methoden en de taalstrijd op de Belgische scholen (!!!) ... Heel veel foto's van klassen, documenten, ... Een selectieve bibliografie sluit deze uitgave gepast af. Een aanrader voor iedereen die zich wil verdiepen in de geschiedenis van het Belgische dovenonderwijs. Op Erfgoeddag 2008 organiseerden het Archief en Museum van de Zusters van Liefde JM en Fevlado-Diversus de tentoonstelling 'Vive le parole?'. De catalogus van de tentoongestelde objecten en de begeleidende teksten geeft een overzicht van de methodestrijd. Ook wordt gepeild naar de ingrijpende gevolgen die de beslissing van Milaan had op het leven op de dovenschool van de Zusters van Liefde JM. Een introductie op de geschiedenis van het dovenonderwijs in Vlaanderen.
Lit.opg.
Met lit.opg.