De filosofie van het luisteren : partituren van het Zijn - Zwart, Hub (Hubertus Andreas Everhardus), 1960- (Nijmegen : Vantilt, 2012)
Tijdperk van de revoluties -- Vade retro: terug naar het begin -- Odysseus en de sirenen: Wagner en de wedergeboorte van de Griekse tragedie -- Wagners muziek als manifestatie van de Wil en als gesamtkunstwerk -- Intermezzo: wat is filosofie? -- Muziek en revolutie: Wagners leven en werk -- Klankwerelden: twee liefdesdrama's -- 1869, het jaar van de Ring -- Ruimte en tijd in Parsifal -- Het geval Nietzsche -- Epiloog: muziek en metafysica.
Volgens Zwart bestaat er een fundamentele verwantschap tussen muziek en leven: om de wereld te begrijpen, moeten we haar beluisteren. Door zelf te musiceren, kunnen we ons in de apollinische harmonie van het universum voegen. Met analyse van het werk van Wagner.