Kriegsalbum : Bezet Gent in de eerste wereldoorlog - Stad Gent OCMW Gent; Antheunis, Georges, 1935-; Calle, Storm; De Waele, Maria, 1953-; Dupont, Guy, 1972-; Hendryckx, Michiel, 1951-; Lachaert, Pieter-Jan (Gent : Hannibal, 2018)
Het 'Kriegsalbum' is een fotoalbum dat werd gemaakt door het Duitse bezettingsleger in Gent tijdens de Eerste Wereldoorlog en gepubliceerd werd in 1916. De originele foto's worden samen met andere foto's uit het foto-archief van het Duitse Vierde Leger bewaard door Archief Gent en zijn door de Vlaamse overheid erkend als Topstukken. Het fotoalbum wordt voorafgegaan door een uitgebreide historische inleiding, die onder meer handelt over de Duitse bezetting van Gent, als hoofdstad van het etappegebied van het Duitse Vierde Leger, het dagelijkse leven in de stad en in het etappegebied tijdens de Eerste Wereldoorlog, en het Kriegsalbum als beeldcollectie. In een tweede deel wordt een selectie van 120 foto's gepresenteerd, telkens met een korte duiding. Naast de foto's van het Kriegsalbum is er ruimte voor een selectie van andere beelden uit de Eerste Wereldoorlog (de Duitse negatieven uit het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, tekstaffiches) en voor egodocumenten (de dagboeken van onder meer Virginie Loveling en Heinrich Wandt). Het geheel biedt een levendige, persoonlijke en directe getuigenis van de beleving van de oorlogsjaren. Bij een twintigtal beelden schrijft Michiel Hendryckx een uitgebreidere tekst op basis van historische input door Archief Gent.
Gift Stadsarchief