De luchtkunstenaar - Jan Hoet - Haerynck, Jan, 1964-2023 (Amsterdam : De Bezige Bij, 2014)
In 1992 was Jan Hoet tijdens de Documenta die hij organiseerde als God in Kassel. Voor het oog van de wereld leefde hij zijn kunstideeën gretig uit. En hij wekte de indruk dat zijn artistieke oordeel onfeilbaar was. Die indruk wekt hij nog altijd. Maar heeft hij inderdaad een alziend oog voor hedendaagse kunst, of is hij een janus die op een briljante wijze de media én het publiek inpakt? Hoet trekt als een magiër de aandacht naar zich toe, maar wordt ook zwaar op de korrel genomen door minder grote bewonderaars, die hij al evenzeer in overvloed heeft (alles aan Hoet is overvloed). Niet alleen Hoet zelf komt in dit boek aan het woord. Ook aartsvijanden, critici en collega-kunstcuratoren spreken zich uit. En voor het eerst getuigen ook zo'n zestig internationale kunstenaars van hun ervaring met Hoet, van Gerhard Richter en Marina Abramovic via Ilya Kabakov en Marlene Dumas tot Joseph Kosuth en Rob Scholte.
Keywords: Hoet, Jan, -- 1936-2014.