'Nu danst de zonne' : Stijn Streuvels' 'De oogst' en 'De werkman' - De Smedt, Marcel, 1948- (Kortrijk : Stijn Streuvelsgenootschap, 2017)
"In dit drieëntwintigste jaarboek van het Stijn Streuvelsgenootschap richten we de schijnwerper op twee novellen van Streuvels over seizoenarbeid, met name 'De oogst' en 'De werkman'. Met een facsimile van 'De oogst' laten we eerst Stijn Streuvels zelf aan het woord. Paul Thiers stelt de bibliografie van 'De oogst' en 'De werkman' samen. Toon Breës geeft 'een literair-artistieke lectuur' van 'De oogst', waarbij hij aandacht besteedt aan de ingenieuze structuur van het werk en aan Streuvels' beeldrijke taal. Marc Van Kerchove buigt zich over de plaats van Streuvels en van 'De oogst' in het secundair onderwijs. Karel Platteau gaat na hoe 'De oogst' is ingebed in de kunststromingen rond 1900, en hoe het werk 'een socio-economisch, maar literair-fictief, waardevol en realistisch document' is. In een cursus creative writing analyseert Peter Theunynck 'De oogst' aan de hand van het werk 'Storytelling in 12 stappen' van de Nederlandse schrijf-docente Mieke Bouma. Piet Couttenier vergelijkt de twee versies van 'De werkman' (1913 en 1926) en constateert dat er betekenisvolle verschillen zijn. Marcel De Smedt onderzoekt de drie Duitse vertalingen van 'De oogst' en de Duitse vertaling van 'De werkman'."--Back cover.
Includes bibliographical references.
Keywords: Streuvels, Stijn, -- 1871-1969.; Streuvels, Stijn, -- 1871-1969.