Gouden eeuwen : stad en samenleving in de Lage Landen, 1100-1600 - Van Bruaene, Anne-Laure, 1975-; Blondé, Bruno, 1964-; Boone, Marc, 1955- (Gent : Academia Press, 2017)
Tussen 1100 en 1600 vormden de Lage Landen één van de meest verstedelijkte gebieden van Europa. In een langverwachte synthese verkent een breed team van historici de kenmerken van deze stedelijke samenleving vanuit verschillende perspectieven: economie, samenleven, politiek, religie, ruimtelijkheid, materiële cultuur en kennis. Niet één stad wordt onder de loep genomen, maar het hele netwerk van grote steden en kleine stadjes. De rode draad in dit boek is de rol van de stedelijke middengroepen ? de in ambachten georganiseerde kleine producenten en de handelaars ? die van de Lage Landen een unieke regio maakten.