België in oude prenten (1525-1875) - Nouwen, Robert, 1959-; Van Grieken, Joris, 1978-; Verweij, Michiel, 1964- (Tielt : Lannoo, 2017)
Door de uitvinding van de boekdrukkunst was de prent (een gedrukte tekening) gedurende vier eeuwen lang wat de foto is vandaag: een getrouwe weergave van de werkelijkheid. Deze unieke selectie prenten, die voor het eerst wordt verzameld, geeft een prachtig beeld van de evolutie van onze steden en landschappen. Ook veel verdwenen monumenten zoals oude stadswallen, kerken, paleizen en abdijen zijn er op te zien. De prenten zijn van de hand van beroemde en minder beroemde tekenaars zoals Van Dijck, Breughel, Hoolans, Van der Borcht e.a. Alle prenten worden achteraan in het boek voorzien van korte commentaren die de inhoud in detail toelichten. Een geschiedenis in woord en beeld.
Met afbeelding op p. 34 (en beschrijving van de afbeelding op p. 255) uit: Flandria illustrata, sive Descriptio comitatus istius per totum terrarum orbem celeberrimi, III tomis absoluta / ab Antonio Sandero (Universiteitsbibliotheek Gent, BIB.G.005840, vol. 1, p. 211)
Includes bibliographical references and index.
Parallel texts in Dutch and French.
Keywords: Cities and towns in art; Prints, Belgian; Belgium -- In art