Uit de ivoren toren : 200 jaar Universiteit Gent - Deneckere, Gita, 1964- (Gent : Academia Press, 2017)
De Universiteit Gent was van bij het begin een maatschappelijk betrokken universiteit. Dat bewijst Gita Deneckere in haar monumentale synthese van de geschiedenis van de Universiteit Gent sinds 1817. Van bij het ontstaan van de universiteit kwamen Gentse professoren al uit de ivoren toren. Ze maakten hun onderzoek dienstbaar aan de noden van de maatschappij, zowel economisch, sociaal, politiek als cultureel. Dat gaf soms aanleiding tot controverse. Zo gooiden professoren en studenten zich vanaf de negentiende eeuw in de strijd voor de vernederlandsing. Maar ook rond ethische en sociale kwesties, seksuele emancipatie, ecologie, derde wereld, ontwapening en wereldvrede liet de Gentse universiteit zich niet onbetuigd. Wetenschap en engagement gaan vandaag hand in hand onder het motto "Durf denken". Gita Deneckere neemt de lezer mee in het universiteitsarchief en het collectief geheugen van haar universiteit en laat de mensen aan het woord die de universiteit gemaakt hebben tot wat ze is.
Keywords: Ghent University, Academic staff; Ghent University, Booktower; Ghent University, Employees; Ghent University, Students