Aandacht! Aandacht! Aandacht en verstrooiing in het Gentse Grand Théâtre, Café-concert en Variététheater, 1880-1914 - Jonckheere, Evelien, 1985- (Leuven : Universitaire pers, 2017)
Eerste publicatie over het Gentse variététheater in de negentiende eeuw. In 1898 breekt in Gent een theatercrisis uit. Het officiële Grand Théâtre loopt leeg terwijl de café-concerten en variététheaters als paddenstoelen uit de grond schieten. Zij weten met hun 'variétés' heel wat toeschouwers te bekoren. Aan de hand van onuitgegeven archiefmateriaal over de programmatie, de speelstijl, de technologie, de architectuur en de houding van de toeschouwer in de Gentse provinciestad tussen 1880 en 1914 analyseert de auteur de toenmalige kijkervaring en vergelijkt zij het populaire vermaak met het officiële theater. Waarom werd de 'aandachtige' houding in het officiële theater als 'gezond' beschouwd en de 'verstrooiing' van de café-concerten en variététheaters als 'ziekmakend'? En wat vertelt deze zogenaamde 'problematiek van de aandacht' over een provinciestad als Gent in het fin-de-siècle?
Uitgave van het proefschrift voorgelegd tot het behalen van de graad van doctor in de kunstwetenschappen aan de Universiteit Gent (2014)
Met afbeeldingen uit de collectie van de Universiteitsbibliotheek Gent (zie: Herkomst van de afbeeldingen, p.195-199)