Verzwegen verlangen : een geschiedenis van homoseksualiteit in België. - Borghs, Paul; Dupont, Wannes; Eeckhout, Bart, 1964-; Hofman, Elwin; Roelens, Jonas (Antwerpen : Vrijdag, 2017)
In onze contreien bleef het de voorbije eeuwen vaak opmerkelijk stil rond zogenaamde 'sodomieten', 'buggers', 'geelgieters' en 'vuile vrouwen'. Niettemin tonen talloze bestofte gerechtelijke dossiers aan dat ?de liefde die haar eigen naam niet noemen durfde? ook bij ons allesbehalve zeldzaam was. Dit boek gebruikt deze fascinerende procesdossiers als leidraad om een verborgen geschiedenis bloot te leggen: gidsen doorheen een vergeten wereld van badhuizen, urinoirs, achterkamers en homobars; getuigenissen van de vurige verlangens die de samenleving lange tijd begreep als zondig of ziek. Dit boek reconstrueert de leefwereld van 'potten' en 'pederasten' in België van de middeleeuwen tot vandaag en bespreekt de veranderende mentaliteit rond een thema dat slechts met mondjesmaat publiekelijk bespreekbaar werd.