Van Aasgaard tot Van der Zijpen. Wie is wie bij Willem Elsschot? - Walland, Steven C. (Kalmthout : Uitgeverij Polis, 2017)
Willem Elsschot hield zijn kunstenaarschap geheim. Zijn eigen kinderen wisten niet eens dat hij schreef. En hij hield zelfs vol dat hij niet las en geen boeken bezat. Alfons de Ridder was een onopvallende burgerman en leidde een dubbelleven als de schrijver Willem Elsschot. Hij hield van mystificeren. Zelf verklaarde hij regelmatig dat hij 'niet de minste fantasie' had - wat een bizarre uitspraak is voor wie zijn magistrale werk kent. In dit werk lijken heel wat personages rechtstreeks uit zijn omgeving te komen. Vooral in zijn latere romans, vanaf Kaas. Maar Elsschot heeft uiteraard de werkelijkheid bewerkt, zoals het een schrijver betaamt. Wat zijn de feiten achter het mysterie? Bij een schrijver als Willem Elsschot wordt de nieuwsgierigheid naar de bronnen steeds groter. Van die nieuwsgierigheid is 'Van Aasgaard tot Van der Zijpen' het resultaat.
Keywords: Elsschot, Willem, -- 1882-1960