Het fluïde tijdperk : beeldende kunst, identiteit en ondernemen: overlevingsoefeningen - Jongstra, Atte, 1956- (Amsterdam : Arbeiderspers, 2017)
De wereld van nu verandert sneller dan ooit. En wij veranderen mee, we moeten wel, vaak onzeker over de koers die we varen. 'In Het fluïde tijdperk' betoogt Atte Jongstra dat het niet langer volstaat om scheep te gaan en onszelf een behouden vaart! toe te wensen. We moeten één worden met het water, vervloeien. Maar wat blijft er dan over van onszelf? In 'Het fluïde tijdperk' vaart Jongstra over de oceaan van de (kunst)geschiedenis met de blik op wat er onder en in hem stroomt. Zijn eruditie, voorkeur voor het buitenissige en humor maken deze nieuwe essays even meeslepend als al zijn andere boeken. Atte Jongstra (1956) is de auteur van een veelzijdig literair oeuvre (circa vijfentwintig afzonderlijke titels). Voor zijn verhalenbundel 'De psychologie van de zwavel' ontving hij in 1989 de Geertjan Lubberhuizenprijs. In 1998 werd hem voor zijn essaybundel 'Familieportret' de J. Greshoffprijs toegekend. Met zijn historische roman 'De avonturen van Henry II Fix' brak hij door bij een groter publiek. Daarna schreef hij de roman 'De heldeninspecteur', de autobiografie 'Klinkende ikken' (Privé-domein) en het boek over Multatuli, 'Kristalman'. Eind 2013 verscheen de autobiografische roman 'Diepte!' over de schrijnende geschiedenis van een klein Fries dorp, gelegen op de grens van hemel en hel.
Includes index.