Congé payé : op vakantie vanaf de jaren 30 - Raymaekers, Jan, 1959- (Leuven : Van Halewyck, 2014)
Rijkere burgers gaan al eeuwen op vakantie, maar in 1936 krijgt ook de gewone mens in België zes dagen betaalde vakantie per jaar. Die hele week ledigheid zadelt de werkmens echter met argwaan of pleinvrees op. Het is duidelijk: op vakantie gaan moet je leren. Maar hij leert snel en gaat zandkastelen bouwen aan zee, trekt op bedevaart naar Lourdes en rijdt met de auto naar het zuiden van Frankrijk en de Spaanse costa's. Met de charters komen ook vliegreizen al snel binnen bereik en gaat hij op zoek naar plaatsen waar nooit iemand is geweest. "Congé payé" duikt met tientallen getuigenissen in het vakantieverleden van de Vlaming.