200 jaar boeien breken - Stockman, René, 1954- (Gent : Museum Dr. Guislain, 2015)
Op 30 september 1815 trok Broeder Bernardus de Noter, vergezeld van drie andere broeders, naar het Geraard de Duivelsteen, waar in de kelders geesteszieken in de boeien geslagen waren, ver weg van het openbare leven, niet langer erkend als menselijk wezen, overgelaten aan hun eigen lot, zonder enige vorm van zorg. Kannunnik Triest had enkele jaren voordien de Broeders van Liefde gesticht en het voorstel geopperd om deze zieken toe te vertrouwen aan de zorg van zijn orde. Het was het begin van een lang verhaal dat 200 jaar later herdacht wordt in deze uitgave. Rijkelijk geïllustreerd boek dat niet alleen aandacht heeft voor de zorg van geesteszieken in Gent maar ook een inkijk geeft in bijvoorbeeld de Nederlandse dolhuizen of de zorg voor deze mensen in Afrika en Azië.