Vooruit Gent (1913-2013) : feestlokaal - cultuurcentrum - Nys, Liesbet, 1976-; Archief en Museum van de Socialistische Arbeidersbeweging; Gunst, Petra; Willems, Pieter (Lichtervelde : Hannibal, 2013)
In 2013 viert Kunstencentrum Vooruit zijn dertigste verjaardag en de honderdste verjaardag van het imposante gebouw waarin het is gehuisvest. Dit boek is het resultaat van twee jaar onderzoek naar de geschiedenis van Vooruit. Vele decennia lang fungeerde het gebouw als cultureel bastion voor de socialistische beweging in Gent. Onder het motto 'Kunst veredelt!' kregen de arbeiders een café, een restaurant, verstrooiing. In 1982 werd het omgevormd tot een onafhankelijk sociocultureel centrum, dat uitgroeide tot het internationaal befaamde kunstencentrum dat Vooruit vandaag is. Honderden affiches en foto's illustreren het culturele leven in Gent en een eeuw socialistische beweging.
Boek naar aanleiding van 100 jaar Vooruit in Gent, alsook de catalogus bij de tentoonstelling 100 jaar Vooruit, in STAM Gent
Keywords: STAM -- Exhibitions; Vooruit -- History