Afscheid : een persoonlijk relaas over grenzen, waarden en andere onduidelijkheden - Pijper, W. I. K. (Alkmaar : Wikken & Wegen, 2002)
Pijper neemt met dit boek afscheid van mensen, perioden en gebeurtenissen die zijn leven de laatste 30 jaar hebben beïnvloed. Pijper was gedurende die periode werkzaam in de psychiatrie, waarvan de laatste 20 jaar als docent. Een chaotische studententijd, echte en vermeende contacten, een confronterende seksualiteit, een voortdurende zoektocht naar een richting in zijn leven: het komt allemaal aan bod, Pijper schrijft het allemaal van zich af in dit boekje. Zijn enige houvast in die chaotische periode (1963 - 1972) was zijn vader: dit boekje is ook een afscheid van die vader die overleed in 1987.