Klaas Koopmans : de kracht van kwetsbaarheid : de gestichtstekeningen - Smelik, Hans, 1946- (Garyp : Stichting Klaas Koopmans, 2008)
Klaas Koopmans lag behoorlijk in de knoop met zichzelf: er was de echtgenoot en vader van acht kinderen ... maar er was ook de kunstenaar, en beiden lagen wel eens in de clinch met elkaar. Hij voelde zich ook minderwaardig omdat hij zelfs het diploma van de lagere school niet had gehaald. In 1947 richtte hij samen met enkele bevriende kunstenaars de groep 'Yn 'e line' op ... maar hij voelde zichzelf steeds de mindere van dit gezelschap. Koopmans werd dan ook enkele malen voor korte of langere tijd opgenomen in de psychiatrie, verblijven die hij bij momenten zag als "vakanties waarin hij eindelijk zijn ding kon doen, ver weg van alles en iedereen, zichzelf kon zijn". Bij dit boek ook twee begeleidende documenten en een reeks postkaarten waarop afgebeeld tekeningen van Koopmans.
Tekst in het Nederlands/Fries/Engels
Keywords: Koopmans, Klaas, -- 1920-2006.