Todesursache : Euthanasie; verdeckte Morde in der NS-Zeit - Brand-Claussen, Bettina, 1947- (Heidelberg : Wunderhorn, 2002)
In dit boek wordt het Aktion T4 programma uit de doeken gedaan waarbij de Nazi-partij komaf maakte met psychiatrische patiënten. In het beste geval werd je gesteriliseerd, maar dan nog kostte je geld aan de maatschappij, voedsel, werkkracht ... en je nam ook plaats in. Lees "Mijn kamp" van Hitler eens, en lees hoe hij een pleidooi houdt om het geld dat aan de zorg voor deze mensen gaat wil gebruiken voor bewapening, het uitgespaarde voedsel kan beter dienen voor de soldaten en de bevolking, de patiënten zijn ook een schande voor het ras want voldoen niet aan de Arische normen, de instellingen worden beter omgebouwd tot kazernes of administratieve gebouwen. De oplossing is simpel: net als in de concentratiekampen worden deze mensen massaal vergast. De familie krijgt een brief waarin het overlijden gemeld wordt, meestal aan één of andere simpele ziekte, een zware longontsteking of zo. Naast de tekeningen uit de Prinzhorn-collectie krijgen we in dit boek ook vrij veel fotomateriaal te zien en deze foto's zijn heel confronterend: de foto's uit het patiëntendossier bij opname, een transportlijst van een groep die moet afgevoerd worden en in één ruk vergast zal worden, de droge brief die een familie mocht ontvangen na het overlijden van hun familielid. De genadige dood werd ze genoemd, deze verplichte euthanasie op psychiatrische patiënten. De boodschap werd verkocht dat dit leven een gesel was om geleefd te worden en dat men de patiënten dus een dienst bewees door hen te euthanaseren, een dienst ... die ze zelf niet konden vragen daar ze niet over de verstandelijke vermogens beschikten om dit te doen ...
[dieser Katalog erscheint anlässlich der Ausstellung Todesursache: Euthanasie - Verdeckte Morde in der NS-Zeit, Sammlung Prinzhorn Heidelberg, 3. Oktober 2002 - 2. März 2003]
Keywords: Boek