Walk with me : over kunstenaars, het bedrijf Constructies Espeel en hun samenwerkingen - Bonduel, Charlotte; Derycke, Luc, 1963- (Tielt : Lannoo, 2008)
Wat bezielt een bedrijf dat met kunstenaars samenwerkt? Wat komen kunstenaars er zoeken? Waarom dit bedrijf? Zijn ze gewone klanten of buitenbeentjes? Waar kan samenwerking toe leiden? Wat is de economische én artistieke meerwaarde? De geschiedenis van Constructies Espeel, gebundeld in dit boek, geeft een antwoord op deze vragen vanuit de praktijk van bijna twintig jaar actieve samenwerking met kunstenaars. Gedreven door de passie van zijn vrouw Julie Vandenbroucke, schept bedrijfsleider Michel Espeel van 1989 tot 2008 de ruimte voor kunstenaars om binnen zijn bedrijf kunstwerken te creëren. De samenwerking met kunstenaars werd al snel een tweede natuur, die onafscheidelijk verweven raakte met de ziel van het bedrijf. Walk with me getuigt van de verrijkende kruisbestuiving tussen tal van kunstenaars, de ondernemer en de werknemers van Constructies Espeel. Uiteindelijk leidt de alchemie van kunst en economie tot twee nieuwe start-ups, Essential nv en Arteconomy vzw. Maar er is meer. Dit boek heet Walk with me. Een uitnodiging. Samenwerken begint met twee. Na die stap ligt de weg open.