Mijn hert is krank en broos : Hoe omgaan met lijden en verdriet? - Baers, Joris (Joris Maria Jozef), 1923-; Goris, Guido (Averbode : Altiora, 1991)
Wanneer onze lichamelijke vermogens hun dienst opzeggen en het leven zwaar wordt - een hart dat het begeeft, een maag die weigert, een hormonaal systeem dat zijn evenwicht kwijtraakt, een zenuwstelsel dat op hol slaat, cellen in opstand; wanneer de aarde zich onherbergzaam gedraagt en onze veiligheid gevaar loopt - een overstroming, een aardbeving; wanneer anderen ons bedreigen of de levensruimte ontzeggen - oorlog, uitbuiting, marteling of zelfs gewoon een ruzie gegroeid uit een misverstand, een geliefde die zich van ons afkeert, of een weg gaat die wij betreuren - dat ondergaan we en noemen we lijden. In al die gevallen verliezen we onze greep op de werkelijkheid; wij zijn verloren, we ten niet waarheen, zien het niet meer. We voelen ons slachtoffer... Wat doe ik met lijden wanneer het me overvalt. (Bron: covertekst)
Keywords: 231512 -- Goed en kwaad Lijden God en het kwaad; C1 -- Kerken en religie; GBIB:SMM.; GGSB: Catechese (geloofsopvoeding).; Lijden ; christendom; Z; Z177.; afscheid (x).; christendom en maatschappij; christendom; gsdb11.; lijden; verdriet (x).; verdriet