Geneeskundige plichtenleer ; deontologica medica - Salsmans, Joseph, 1873-1944 (Leuven : De Vlaamsche Drukkerij, 1935)
Salsmans is professor in de zedenleer in Leuven en dit boek is gedrukt op de persen van de Mechelse kardinaal Van Roey, Belgisch aartsbisschop, en dat zullen we geweten hebben: het eerste punt maakt de lezer(es) duidelijk wat we moeten verstaan onder zedenleer: "Grondstellingen der zedenleer zijn in de eerste plaats de leerstukken van Gods bestaan, van zijn wil en wet, waardoor hij den mensch verplichting oplegt. Een katholiek mag niet aannemen, dat de zogezegde "onafhankelijke moraal", d.i. een zedelijk stelsel zonder God, op degelijken grond berust en volkomen is." Die boodschap is duidelijk. Bij sterilisatie lezen we volgende opmerking: "In sommige Staten wordt volledige sterilisatie door de wet opgelegd, niet alleen aan misdadigers, maar ook aan bepaalde min of meer onschuldige abnormalen ... zij vergeten dat het huisgezin heiliger is dan de Staat, en dat de menschen op de eerste plaats niet voor de aarde en den tijd, maar voor hemel en eeuwigheid geboren worden ..."