Morosofie : dwaze wijzen en wijze dwazen in Nederland en Vlaanderen - van Boxsel, Matthijs, 1957- (Amsterdam : Querido, 2001)
Van Boxsel studeerde cum laude af op de domheid aan de Universiteit van Amsterdam en verzorgde o.a. een cursus Domheid aan de Rietveld Academie van Amsterdam en de Groningse Rijksuniversiteit. In dit tweede deel van zijn Encyclopedie van de Domheid staan Nederlandse en Vlaamse denkers centraal. Is de aarde plat? Werd in het Aards Paradijs Nederlands gesproken? Zijn atomen ruimteschepen? Het zijn slechts enkele van de waanzinnige theorieën die aan bod komen in dit werk. Van Boxsel heeft naar aanleiding van dit boek nog een kortlopende tentoonstelling gehad in het Museum Dr. Guislain waarbij hij het grote publiek kennis liet maken met deze gekke visies en de band tussen gekte, wijsheid en kunst. De woorden morosofie en morosofen zal je niet terugvinden in het woordenboek: het zijn geen officiële Nederlandse woorden, werden door Van Boxsel gelanceerd en zijn samengesteld uit de Griekse woorden gekte en wijsheid. In de meeste gevallen zijn de morosofen de enige aanhangers van hun theorie en sommigen geven zelfs een aardig centje uit om via boeken hun ideeën te verkondigen.