Geestelijke gezondheid ontsluierd : anders zijn aanvaard ? - Arteel, Paul (Leuven : Cera Foundation, 2003)
"Enkel zwakkelingen worden geestesziek", "Mensen die depressief zijn moeten zich maar kunnen herpakken", "Alzheimer? Daar bestaat toch geen remedie tegen", "Schizofrene patiënten? Dat zijn pas gevaarlijke mensen", "Geestesziektes? Die zijn toch zeldzaam!" Ons beeld van de geestelijke gezondheid mag weliswaar doordrongen zijn van deze uitspraken, toch zijn ze allesbehalve waar. Het blijft dus noodzakelijk om het grote publiek hierover te informeren. Deze publicatie geeft duidelijke informatie over het begrip geestelijke gezondheid, over veel voorkomende problemen en over de meest gangbare behandelingswijzen in de geestelijke gezondheidszorg. Belangrijk is dat we de betrokkenen zelf uitgebreid aan het woord laten.
Inhoudsopgave : 1 Wat is geestelijk gezond? 1.1 Proloog 1.2 Geestelijke gezondheid: een versluierd beeld van een harde realiteit 1.3 Omgaan met mensen die anders en kwetsbaar zijn 1.4 Veel gestelde vragen 1.5 Overzicht van psychiatrische ziektebeelden 2 Specifieke stoornissen 2.1 Schizofrenie 2.2 Depressie 2.3 Manische depressie 2.4 Enkelvoudige fobie 2.5 Posttraumatische stress 2.6 Borderline 2.7 Anorexia en boulimia 2.8 Middelenmisbruik 3 Therapieën en voorzieningen 3.1 Therapieën 3.2 Voorzieningen 3.3 Contactadressen 3.4 Epiloog