Hugo Verriest : biografie - Vanlandschoot, Romain, 1933- (Tielt : Lannoo, 2014)
"Hoewel Hugo Verriest gedoodverfd staat als leerling van Guido Gezelle, leraar van Albrecht Rodenbach en vriend van Stijn Streuvels, slaagde hij er toch in om uit de particularistische West-Vlaamse grenzen te treden op weg naar een volwaardige Nederlandse cultuur. Hij was een overtuigd christendemocraat met groot politiek besef en beleed een eenvoudige theologie over een open kerk. Als priester-redenaar-letterkundige was hij een pluralist avant la lettre. O.a. zijn pragmatische samenwerking en literaire vriendschap met de vrijzinnige hoogleraar August Vermeylen zorgde ervoor dat ze solidair de wet Poulet uit 1914 steunden die de schoolplicht invoerde."
Includes bibliographical references (pages 580-609) and index.
Keywords: Verriest, Hugo, -- 1840-1922.; Authors, Flemish -- 19th century -- Biography; Clergy -- Belgium -- Flanders -- Biography; Flemish movement