De schrijver als hoofdpersoon : woorden over woorden - Nooteboom, Cees, 1933- (Amsterdam : De Bezige Bij, 2015)
Cees Nooteboom is avontuurlijk en nieuwsgierig en laat zich in zijn werk overwegend leiden door zijn eigen waarneming en ervaring. Hij is een hartstochtelijk reiziger en de weerslag daarvan is te vinden in de imposante reeks Continenten. Minder bekend zijn Nootebooms essays over literatuur. Ook daarin volgt hij niet zozeer de academische gebaande paden, maar neemt hij de lezer mee in zijn persoonlijke labyrint en toont hij hiermee nieuwe inzichten en opent hij nieuwe perspectieven. 0Nu de complete romans en de reisboeken van Cees Nooteboom bij De Bezige Bij zijn verschenen, is het nu de beurt aan zijn beschouwingen. 'De schrijver als hoofdpersoon' is het eerste deel, met daarin aanstekelijke stukken over onder meer Willem Frederik Hermans, Umberto Eco, Marcel Proust, Hugo Claus, Harry Mulisch, J.J. Slauerhoff, Mary McCarthy en Johann Wolfgang von Goethe.
Cees Nooteboom is avontuurlijk en nieuwsgierig en laat zich in zijn werk overwegend leiden door zijn eigen waarneming en ervaring. Hij is een hartstochtelijk reiziger en de weerslag daarvan is te vinden in de imposante reeks Continenten. Minder bekend zijn Nootebooms essays over literatuur. Ook daarin volgt hij niet zozeer de academische gebaande paden, maar neemt hij de lezer mee in zijn persoonlijke labyrint en toont hij hiermee nieuwe inzichten en opent hij nieuwe perspectieven. 0Nu de complete romans en de reisboeken van Cees Nooteboom bij De Bezige Bij zijn verschenen, is het nu de beurt aan zijn beschouwingen. 'De schrijver als hoofdpersoon' is het eerste deel, met daarin aanstekelijke stukken over onder meer Willem Frederik Hermans, Umberto Eco, Marcel Proust, Hugo Claus, Harry Mulisch, J.J. Slauerhoff, Mary McCarthy en Johann Wolfgang von Goethe.