Hugo Claus : de jonge jaren - Wildemeersch, Georges, 1947- (Kalmthout : Uitgeverij Polis, 2015)
Hugo Claus (1929-2008) was een van de belangrijkste en zeker een van de meest iconische Vlaamse schrijvers van de afgelopen eeuw. Hij heeft ons een rijk geschakeerd en royaal bemeten oeuvre nagelaten. In deze uiterst grondig opgebouwde biografie worden de jeugdjaren van Hugo Claus tussen 1942 en 1949 beschreven. Het bestrijkt in grote trekken dezelfde jaren als de autobiografisch geïnspireerde roman 'Het verdriet van België'. Wat beide, leven en werk, gemeen hebben, is de indrukwekkende ervaring die de Tweede Wereldoorlog voor de puber is geweest. Het verhaal dat Georges Wildemeersch met veel eruditie en oog voor detail brengt, plaatst de kunst en de literatuur centraal, vanaf de vertaling van het Duitse gedicht Mutter des Bergmanns tot de definitieve doorbraak van het modernisme na de dichtbundel Registreren, met eigen lino op de omslag, en de debuutroman 'De eendenjacht' (De Metsiers). The Child is Father of the Man, schreef William Wordsworth. Met deze meesterlijke en verrassende reconstructie van Claus jonge jaren naderen we iets dichter waar het in zijn wereld echt over gaat.
Keywords: Claus, Hugo, -- 1929-2008.