De lichtheid van literatuur : engagement in de multiculturele samenleving - Boletsi, Maria, 1979-; De Mul, Sarah Petra Juliana, 1978-; Hoving, Isabel, 1955-; Minnaard, E. (Leuven ; Den Haag : Acco, 2015)
De lichtheid van literatuur' is een warm pleidooi voor de maatschappelijke relevantie van literatuur. De auteurs betogen tegen de gangbare retoriek in dat literatuur een onmisbare rol kan spelen in het debat over de multiculturele samenleving en dat dankzij haar vermogen om complexiteit onder woorden te brengen. De gebruikelijke discussies over multiculturalisme draaien om versimpeling. Bepaalde themas en retorische strategieën keren voortdurend terug: het thema van bedreiging en ondergang, het verlangen naar onschuld en culturele stereotyperingen, zoals de volksmens en de barbaar. Met behulp van internationale wetenschappelijke analyses geeft dit boek een inzicht in de achtergronden en effecten van die riskante denkwijzen. Is er dan een alternatief voor het hedendaagse populisme en de versimpeling? De auteurs van 'De lichtheid van literatuur' menen van wel. Literatuur gebruikt namelijk een bijzondere taal om de multiculturele werkelijkheid te verbeelden, een taal die figuratief is en meervoudige betekenissen oplevert. Vanuit enkele literaire voorbeelden formuleren de auteurs een nieuwe visie op de multiculturele samenleving, waarin de complexiteit van taal, verbeelding en werkelijkheid centraal staan. Als docent werken de auteurs van dit boek dagelijks met jongeren die sterk geïnteresseerd zijn in literatuur en complexiteit.
Met literatuuropgave.