Zwarte melk in de politiek - Eyskens, Mark, 1933- (S.l. : Knack, 2013)
Een éminence grise van de Wetstraat schrijft een vrolijke en vlijmscherpe persiflage op de Belgische politieke wereld. Het is crisis in de Wetstraat. Om de aandacht af te leiden van de echte problemen – de vergrijzing, de sociale zekerheid, de begroting – laat de premier een groot melkfraudeschandaal lekken naar de pers. De oppositie is in alle staten. Er komt een bijzondere uitspittingscommissie die alles ‘tot op het bot’ zal onderzoeken. Maandenlang worden getuigen met autobussen aangevoerd. Wanneer de aandacht van pers en publiek verslapt, spreekt de premier de natie toe. De regering zal een ministerie van Waarheid oprichten, dat zal waken over de federale waarheid en de Vlaamse, Waalse en Brusselse waarheden zal behartigen. Maar bij de daaropvolgende verkiezingen beleeft de premier zijn politieke Waterloo: “Het parlement zal van mij een bronzen borstbeeld laten maken. Mijn vurige wens is dat het kunstwerk in chocolade zou worden uitgevoerd.”
Keywords: SBIB:323H100 -- Belgische politiek: algemene documentatie en bronnen; 32 -- Politiek -- politique; Academic collection; Binnenlandse politiek; P493 -- België -- Belgique