Vlasman = flaxman = les hommes du lin - Lapeire, Jan (S.l. : Associate directors, 2009)
Walter en Wilfer Devos zijn vlastelers in Wevelgem. Walter, de oudste, is de 70 al voorbij en heeft heel zijn leven keihard gewerkt in het familiebedrijf dat hij samen met zijn broers (een van hen is overleden) in 1954 heeft geërfd van hun vader. De broers leven in het post-industriële Vlaanderen, maar het lijkt of voor hen de tijd heeft stilgestaan. In hun vooroorlogse fabriek is het donker en stoffig. Schijnbaar onberoerd door de veranderende tijden en omstandigheden houden ze koppig vast aan de onwrikbare routine van hun werk, zeven dagen op zeven. De vlasproductie heeft een cruciale rol gespeeld in de ontwikkeling van de regio en haar identiteit bepaald, maar tegenwoordig wordt haast al het vlas geëxporteerd. Daardoor krijgen de plaatselijke vlastelers te maken met de macro-economische wetten van globalisering en modernisering. Ook hier zijn de Chinezen op het toneel verschenen. En er hangen nog meer donderwolken boven het bedrijf van de broers Devos. In de loop der jaren heeft hun landelijke dorp een stedelijk karakter gekregen. In 2008 worden de broers voor het eerst geconfronteerd met het woord ‘zonevreemd’. De autoriteiten willen hun fabriek sluiten. Een fatale crisis dient zich aan…
Ondertiteling: Nederlands, Engels & Frans
Keywords: Open-net opname