Pronklappen uit Nederlandse en Belgische meisjesscholen : het verhaal van de Souvenirs de ma jeunesse 1870 - 1935 - Stevan-Bathoorn, Hennie; Stevan, Sjoerd (Winschoten : Museum voor Naaldkunst, 2009)
Eén van de verplichte onderdelen van het vak handwerken op de lagere school was de merklap. Meisjes moesten leren het alfabet te borduren in diverse lettertypen. Daarnaast moesten allerlei randen in kruissteek worden beoefend. Zo kon later het linnengoed worden gemerkt. De bijna altijd in het rood geborduurde lappen werden meestal gecompleteerd met de naam of initialen van de maakster en een jaartal (p. 53).
Index