Messages : sms- en chat-cultuur van jongeren - Bresseleers, Bram; De Kesel, Marc, 1957-; Knops, Jan (Gent : Stichting Mens en Kultuur, 2005)
Jongeren hebben zich in een mum van tijd het sms'en en het chatten op internet eigengemaakt. Zij zijn de ervaringsdeskundigen bij uitstek, de echte experts in de 'Short Messages Service'-vaardigheden. In 'Messages' staat de cultuur van sms'en en chatten van jongeren centraal. Wat is hun beleving van dit moderne medium? Uit het interview 'Jongeren over intimiteit, sms'en en chatten' blijkt dat jongeren door te sms'en en te chatten sneller iemand kunnen leren kennen en dat zij in geen tijd de meest intieme vragen aan elkaar durven stellen. Jongeren beschouwen sms'en en chatten als een spelend aftasten van het leven, als een uitzoeken van wat kan en wat niet kan. In het artikel 'Praten uit het donker' geeft Marc De Kesel, filosoof, een reflectie op de communicatiecultuur van jongeren. 'Jongeren communiceren vanuit een fictief (virtueel) punt, van achter een masker met de wereld', aldus Marc De Kesel. 'Die positie laat hem toe de zotste dingen te zeggen en te doen. Maar die positie kan ook ondraaglijke pijn veroorzaken als het masker afgerukt wordt of als hij aan het masker verslaafd geraakt. Het is daarvoor dat volwassenen bij jongeren vrezen.' Het heeft echter weinig zin om ons uit angst tegen het medium (sms'en en chatten) te keren. Het komt erop aan om het in cultuur te brengen. En naarmate dat lukt, zijn wij meer in staat om anderen als mensen te ontmoeten. De samenstelling en redactie is verzorgd door Jan Knops. 'Messages' is bestemd voor geïnteresseerden die direct of indirect met jongeren te maken hebben. Het boek is te verkrijgen in de boekhandel, bij Initia en bij de uitgeverij.