Beurzen van België : een geschiedenis van het beurswezen 1801-1867 - Willems, Hans; Buelens, Frans, 1951- (Leuven : Leuven UP, 2011)
In "Beurzen van België" wordt de vroege geschiedenis van het beurswezen in de Belgische gewesten onderzocht. Napoleon vaardigde in 1801 een decreet uit voor de oprichting van beurzen in alle belangrijke handelssteden van het Franse Rijk. Deze beurzen zouden ten dienste staan van de handel in steden zoals Antwerpen, Brugge, Gent, Oostende en Brussel. Leuven, Dendermonde, Mons, Luik en Doornik volgden later. Het boek geeft inzicht in de oorsprong van heel wat beursmechanismen zoals die decennialang (en soms zelfs tot vandaag) hebben voortbestaan. Het boek is van belang voor economische historici omdat het voor het eerst in detail blootlegt welk belang de beurs als onderdeel van de kapitaalmarkt had. Voor economen biedt het de achtergrond om langetermijnreeksen met betrekking tot het beurswezen te verstaan.
In "Beurzen van België" wordt de vroege geschiedenis van het beurswezen in de Belgische gewesten onderzocht. Napoleon vaardigde in 1801 een decreet uit voor de oprichting van beurzen in alle belangrijke handelssteden van het Franse Rijk. Deze beurzen zouden ten dienste staan van de handel in steden zoals Antwerpen, Brugge, Gent, Oostende en Brussel. Leuven, Dendermonde, Mons, Luik en Doornik volgden later. Het boek geeft inzicht in de oorsprong van heel wat beursmechanismen zoals die decennialang (en soms zelfs tot vandaag) hebben voortbestaan. Het boek is van belang voor economische historici omdat het voor het eerst in detail blootlegt welk belang de beurs als onderdeel van de kapitaalmarkt had. Voor economen biedt het de achtergrond om langetermijnreeksen met betrekking tot het beurswezen te verstaan.
Keywords: Beurzen (handel).