Geschiedenis van de ongelijkheid - Scholliers, Peter, 1953- (Berchem : EPO, 2014)
Interesse in ongelijkheid is niet nieuw. Ontelbaar zijn de filosofen die voor een rechtvaardige verdeling van de rijkdom en gelijke kansen pleit(t)en, godsdiensten stellen sociale solidariteit voorop, en hoeveel revoluties zijn al niet begonnen met de kreet 'égalité'? Dit boek gaat over de wijze waarop ongelijkheid in de 19de en de 20ste eeuw is onderzocht en welke bevindingen dat opleverde. Het volgt meer dan dertig historici en auteurs die sinds het einde van de 19de eeuw het thema bestudeerden met aandacht voor inkomen, koopkracht, bezit, consumptie, onderwijs, voeding, gezondheid, levensverwachting, lichaamslengte en de human development index. Welk beeld van het verleden construeerden ze, op welke wijze en waarom? Dit boek start in Engeland om geleidelijk de wereld te omvatten.0Een historische kijk op ongelijkheid draagt wellicht niet rechtstreeks bij tot de oplossing van het probleem, maar leidt zonder twijfel tot meer inzicht in huidige en komende ongelijkheid tussen en binnen landen.