Cultuurkijker : cultuurparticipatie gewikt en gewogen - Steunpunt Re-creatief Vlaanderen; Steunpunt re-creatief Vlaanderen; De Meulemeester, Han; Lievens, John, 1969-; Waege, Hans, 1968- (Antwerpen : De Boeck, 2006)
Alle concepten en vraagverwoordingen uitgebreid toegelicht en gemotiveerd, zodat ze als inspiratiebron kunnen dienen voor een kwaliteitsvolle meting in verder onderzoek. In het laatste deel gaan we in op de kwaliteitsbewaking en -opvolging bij de dataverzameling. Dit boek is niet louter informatief, het wil ook een referentie bieden voor een beleidsrelevante meting van cultuurparticipatie met respect voor de principes van wetenschappelijke kwaliteit en methodologische rigiditeit.
Naast de breedte van het gebruikte cultuurbegrip kenmerkt deze studie van de Vlaamse bevolking zich door de scherpte van het verkregen beeld: participatie, zowel in de publieke sfeer als thuis, wordt in fijne categorien en ongekend detail gemeten. Dit boek is het eerste in een reeks publicaties die rapporteren over dit onderzoek. In het eerste deel verduidelijken en beargumenteren we de doelstellingen van dit onderzoek. Naast een verantwoording van de onderzoeksvragen in het licht van recente cultuursociologische inzichten en beleidsevoluties geeft het de lezer een synthetisch overzicht van de actuele staat van het cultuuronderzoek in Vlaanderen en daarbuiten. Het tweede deel bevat de basisgegevens. Voor elke gestelde vraag geven we de verdeling van de verkregen antwoorden. Het cijfermateriaal geeft informatie over o.a. de participatie in gedetailleerde categorien aan de diverse culturele sectoren, smaakvoorkeuren en verwachtingen en houdingen t.a.v. cultuur en het cultuurbeleid. Daarnaast worden
Wie neemt deel aan het rijke en gevarieerde cultuuraanbod in Vlaanderen en wie niet? Hoe staat het met de participatie aan diverse (deel)sectoren? Wat zijn de belangrijkste drempels voor deelname? Hoe kunnen verschillen in participatiegedrag begrepen worden? Hoe spoort participatiegedrag met bredere leefstijlen? Moet de overheid moeilijke kunstvormen subsidiren? Om deze en vele andere vragen te beantwoorden, verrichtte het Steunpunt Re-Creatief Vlaanderen in opdracht van de Administratie Cultuur van de Vlaamse Gemeenschap de survey 'Cultuurparticipatie in Vlaanderen 2003-2004'. In een representatieve steekproef van 2 849 Vlaamse gezinnen werden alle leden tussen 14 en 85 jaar uitgebreid en gedetailleerd bevraagd over hun deelname aan het culturele leven en hun houding ten aanzien van deelaspecten van cultuur. Cultuur wordt daarbij breed ingevuld: niet enkel de deelname aan de schone kunsten komt aan bod, maar ook meer alledaagse vormen van cultuurbeleving, het sociale leven en het uitgaansleven.
Basisgegevens van de survey Cultuurparticipatie in Vlaanderen 2003 -2004