De 100 beste gedichten van de Eerste Wereldoorlog - Buelens, Geert, 1971-; Lanoye, Tom, 1958- (Amsterdam : Ambo, 2014)
In 1917 dichtte Wilfred Owen: 'The old Lie: Dulce et decorum est/ Pro patria mori' - het is een leugen dat het goed en gepast zou zijn voor je vaderland te sterven. Dat is ons beeld van de Eerste Wereldoorlog: een zinloze slachtpartij. Niet iedereen voelde dat toen zo aan. Overal ter wereld reageerden dichters op het conflict. Hun gedichten ontploften op de pagina of probeerden in klassieke vormen de chaos te bedwingen. In deze bloemlezing worden de 100 beste gedichten uit de Grote Oorlog samengebracht. Naast de bekende war poets als Rupert Brooke en Siegfried Sassoon zijn ook Nobelprijswinnaars Rabin dra nath Tagore en W.B. Yeats opgenomen en Nederlandse dichters als Herman Gorter en Paul van Ostaijen. Boegbeelden van de internationale avant-garde Guillaume Apollinaire en Vladimir Majakovski staan naast reuzen uit de moderne poezie als Rainer Maria Rilke en Anna Achmatova. Samen geven ze een aangrijpend en rijk geschakeerd beeld van een oorlog die ons blijvend bezighoudt.