Een stad vol lezers : leescultuur in Haarlem 1850-1920 - De Vries, Boudien, 1951- (Nijmegen : Vantilt, 2011)
Aan het eind van de negentiende eeuw voltrok zich niets minder dan een revolutie. Was het lezen van literaire, opiniërende en informatieve boeken, tijdschriften en kranten in 1850 voorbehouden aan een smalle bovenlaag, binnen een halve eeuw veranderde dit fundamenteel. Meer mensen dan ooit kwamen in aanraking met drukwerk en konden kennisnemen van het literair erfgoed, zich mengen in de discussies van de dag en door zelfstudie hopen op een betere toekomst. Wie de negentiende-eeuwse lezers waren en welke boeken ze lazen, is nauwelijks bekend. Lazen ze flodderromans of literaire meesterwerken, vooral stichtelijke werken of ook pikante verhalen wat waren de toenmalige bestsellers? Hoe kwamen deze lezers aan hun boeken? In dit boek onderzoekt Boudien de Vries de Haarlemse leescultuuren schetst tegelijkertijd een beeld van de negentiende-eeuwse Nederlandse lezer.
Keywords: Books and reading -- History -- 19th century -- Netherlands -- Haarlem; Books and reading -- History -- 20th century -- Netherlands -- Haarlem; Books and reading -- Social aspects -- Netherlands -- Haarlem; Libraries -- History -- Netherlands -- Haarlem