Oprecht gelogen : autobiografische romans en autofictie in de Nederlandse literatuur na 1985 - Missinne, Lutgart, 1960- (Nijmegen : Vantilt, 2013)
"'Oprecht gelogen' gaat over het grensgebied tussen feit en fictie, over boeken die tegelijk autobiografie éé roman zijn. Lut Missinne stelt niet de auteur centraal, maar richt de aandacht op de tekst, op de retorische strategieën en het effect daarvan op de lezer. Vragen die doorgaans aan literaire teksten worden gesteld, past zij toe op autobiografische verhalen: Hoe kunnen we de werkelijkheid in een verhalende vorm weergeven? Hoe belangrijk is stijl daarbij? Waarin liggen precies de overtuigingskracht en de geloofwaardigheid van een verhaal? Hoe komt het dat persoonlijke ervaringen in een literaire vorm gegoten een universele dimensie kunnen krijgen? Waarom vindt de lezer dat wat verteld wordt echt en authentiek? In 'Oprecht gelogen' introduceert Missinne nieuwe literatuurtheoretische inzichten en nieuwe fenomen als autofictie. Ze toetst die theorie ook aan teksten van belangrijke Nederlandstalige auteurs, zoals Jeroen Brouwers, Louis Ferron, Herman Franke, A.F.Th. van der Heijden, Eric de Kuyper, P.F. Thomèse, Nicolaas Matsier en Charlotte Mutsaers."--Cover.
Includes bibliographical references and index.
Keywords: Autobiographical fiction Dutch--History and criticism; Dutch fiction--20th century--History and criticism; Dutch fiction--21st century--History and criticism