Nerveuze vrouwen : twee eeuwen vrouwen en hun psychiaters - Allegaert, Patrick, 1954-; Brokken, Ann (Tielt : Lannoo, 2012)
Vrouwen worden al eeuwenlang als ‘nerveuzer’ beschouwd dan mannen, eerder ten prooi aan labiliteit en geestesziekte, vaker lastiggevallen door geesten en demonen. Maar zijn zij nu ook in werkelijkheid ‘zieker van geest’? In de negentiende eeuw leken sommige vrouwen waanzinnig te worden door een gebrek aan gedragsvrijheid. Begin eenentwintigste eeuw lijken sommige vrouwen juist te bezwijken onder de last van de ‘vrijheid’. Het beeld bestaat dat de eisen die de samenleving hen oplegt om carrière te maken, er prachtig uit te zien en een flitsend sociaal leven te leiden hen te veel wordt. Maar is dit wel zo? De tentoonstelling presenteert zeven ‘koppels’ patiënte-psychiater: een merkwaardige geschiedenis van hoe de samenleving en de psychiatrie evolueert, van hoe bepaalde ziektebeelden zoals hysterie tijdsgebonden fenomenen zijn, van hoe onze tijd nieuwe vormen van gestoord gedrag uitlokt en verdraagt. Nerveuze vrouwen wil het debat over de ‘specifieke’ positie van de vrouw in de psychiatrie stofferen. Nerveuze vrouwen is een tentoonstelling die het heeft over manie, melancholie, zwakke zenuwen, theatrale tics, hartstochtelijke liefde, zelfverminking, verveling, rebellie, zelfuithongering. Eric De Volder, Diane Arbus, Yayoi Kusama, Tracey Emin, Delphine Boël, Anne-Mie Van Kerckhoven, Paul McCarthy, Kati Heck, Barbara Krüger, Cindy Sherman, Viviane Joakim, Markus Schinwald, Hans-Peter Feldmann, Madge Gill, Weegee, Gao Brothers, Lili Dujourie, Guerrilla Girls, Alfons Mucha, Louise Bourgeois, Gertrud Schwyzer, Félicien Rops, Unica Zürn, Nobuyoshi Araki, Annie Sprinkle, Ann Huybens, Zoulika Bouabdellah, Eleanor Antin, Philip Huyghe, Elodie Antoine, Tracey Snelling, Shadi Ghadirian, Luc Tuymans, …
Keywords: Museum Dr. Guislain (Ghent) -- Exhibitions; Psychiatrists; Women