Een wereld voor kinderen : opgroeien zonder kinderarbeid - de Ruiter, Peter (Rijswijk : Elmar, 2008)
Er bestaat over kinderarbeid een hardnekkig misverstand: eerst moet de armoede worden opgelost en dan is het niet meer nodig om de kinderen te laten werken. Maar dat is het paard achter de wagen spannen. Armoede is feitelijk niet de oorzaak van kinderarbeid, maar het gevolg. Het bestrijden van armoede begint daarom bij het bestrijden van kinderarbeid. Alleen als kinderen nu naar school gaan, kunnen zij straks hun land tot bloei brengen. Het deels gedogen van kinderarbeid is contraproductief. het onrecht blijft immers intact. De lonen van de ouders van kindarbeiders blijven te laag of ze ontvangen nog steeds te weinig geld voor hun producten. Ze krijgen geen kans hun bestaan te verbeteren. Er is ook geen impuls om beter onderwijs te creeëren. Kinderen moeten blijven de huishoudpot op peil te houden.
Keywords: 252 Mensenrechten; Kinderrechten; Kinderrechten; 188 Kinderrechten en Arbeid; Kinderarbeid ; ontwikkelingslanden; Plan International