Terra incognita : globalisering, ecologie en rechtvaardige duurzaamheid - Jones, Peter Tom, 1973-; Jacobs, Roger, 1954- (Gent : Academia press, 2007)
Ondanks alle goedbedoelde initiatieven om 'duurzame ontwikkeling' na te streven, gaat het bergaf met de gezondheid van het Ecosysteem Aarde. Het Noorden heeft de wereld meegezogen in een uiterst verleidelijk maar helaas onduurzaam ontwikkelingsmodel. In een eindige wereld is het milieubeslag van de mondiale consumptieklasse onmogelijk te veralgemenen naar alle mensen op aarde: de ecologische crisis en het mondiale rechtvaardigheidsvraagstuk zijn als een Siamese tweeling met elkaar verbonden. Terra Incognita is een vernieuwend boek waarin inzichten over de huidige ecologische toestand gerelateerd worden aan mondiale rechtvaardigheid. Vertrekkend van interdisciplinaire wetenschappelijke inzichten over mens en milieu (opwarming van de aarde, ecologische vingerafdruk,...) lanceren de auteurs stellingen over milieu, ecologie, duurzaamheid, e.d.m. Naast een historisch kader over de interactie tussen mens en natuur bieden de auteurs een aantal mogelijke oplossingen aan die de wereld op allerlei vlakken leefbaar moeten houden of maken.