Het ontstaan der dingen : schetsen, modellen en prototypes - Lahr, Marianne; te Duits, Thimo; van Daalen, Philip (Rotterdam : NAi, 2003)
Samenvatting:Het ontstaan der dingen is een internationaal historisch overzicht metontwerpen van William Morris tot Rem Koolhaas. Aan de hand van ruimdertig onderzoeken wordt inzicht geboden in de manier waarop vormgevershun vaak baanbrekende ideeën tot producten hebben weten om te zetten.Ontwerptekeningen, kartonnen modellen bijeengehouden door plakband enhypermoderne computeranimaties zijn in dit boek belangrijker dan heteindproduct. De meer historische ontwerpen zijn van de hand van onderandere Th. Bogler, H.P. Berlage, Frank Lloyd Wright en Gerrit Rietveld.Daarnaast zijn er hoogtepunten van Richard Buckminster Fuller, VernerPanton, Poul Henningsen, Mario Bellini, Michele de Lucchi, James Dyson,Jasper Morrison, Marc Newson en Konstantin Grcic. Het Nederlandse designwordt ondermeer vertegenwoordigd door Wim Gilles, Kho Liang Ie, AartRoelandt, Hella Jongerius, Marcel Wanders en Dick van Hoff.
Keywords: Geschiedenis; Ontwerpen; Vormgeving; Catalogs; Exhibition catalogs