Arm en rijk : waarom sommige landen erg rijk zijn en andere erg arm - Landes, David S. (David Saul), 1924-2013; Abeling, André; Verhagen, P. (Utrecht : Spectrum, 2000)
Door uitgebreid onderzoek en omvangrijke literatuurstudie wordt verklaard waarom het westen rijk werd en de rest van de wereld arm bleef. Veel historici menen dat het verschil tussen Europa en de rest uit de tijd van de industriële revolutie of uit het tijdperk van de grote ontdekkingen dateert. Landes laat echter overtuigend zien dat in Europa al aan het einde van het eerste millenium een proces van continue technische en economische ontwikkeling op gang kwam. Europa nam daarmee als in de Middeleeuwen een beslissende voorsprong op de rest van de wereld.