Dossier vrouwelijke technici in technische functies van de nijverheid : ervaringen, knelpunten en aanbevelingen - Roels, Kathleen; Desmet-Goethals, Josée (Brussel : VLOR, 1994)
Het dossier is een onderdeel van de werking van het project 'Diversificatie van de studiekeuze van meisjes in het TSO en BSO'. Een eerste deel bevat kwantitatieve gegevens: hoe evolueert het actueel aanbod van vrouwen en meisjes in de 'nijverheidstechnische opleidingen van het voltijds TSO en BSO, aanbod van vrouwen en meisjes in de 'nijverheidstechnische opleidingen van het voltijds TSO en BSO, de VDAB-beroepsopleidingen en het project 'Vakvrouw' van de metaal? Het tweede deel is een kwalitatief onderzoek naar het functioneren van vrouwelijke technici in technische functies van de nijverheid. Hiervoor werden de rapporten van Vlaanderen en Nederland die het project bezitten, geanalyseerd volgens knelpunten, positieve ervaringen, beleving en aanbevelingen. De algemene indruk van alle onderzoeken is dat de vrouwelijke technici zeker niet stelselmatig gediscrimineerd worden, maar dat de huidige fase nog een mix vertoont van vooroordelen en positieve waardering.
Met lit. opg.
Keywords: Beroepsonderwijs; Technische beroepen; Boek; Sociologie van het beroep; Technisch onderwijs; Volwasseneneducatie Permanente vorming; Onderzoek; Beroepsopleiding; Cijfermateriaal; Technisch, kunst- en beroepsonderwijs; Belgie; Nederland