Boven water : gedichten - Declercq, Miguel, 1976- (Utrecht : Arbeiderspers, 2012)
Tien jaar lang liet Miguel Declercq als schrijver en dichter nauwelijks iets van zich horen. Was hij druk met andere dingen? Was hij teleurgesteld in de literatuur? Vloeide er niets meer uit zijn pen? Bestond hij eigenlijk nog wel? De werkelijkheid is ingewikkeld. Maar in 'Boven water' vertelt hij in een veertigtal introspectieve gedichten, die zich aaneenrijgen als een verhalenkrans, waarom hij zo lang niet thuis gaf. Zijn dichterschap blijkt een wending te hebben genomen naar een poëzie van meer persoonlijke aard: kritisch en weemoedig, lyrischer dan ooit.
Nominatie Herman De Coninckprijs 2013