Kurt Köhler : verzameld proza - Köhler, Kurt, 1907-1945; De Ridder, Matthijs, 1979-; Vantorre, Liesbeth (Antwerpen : Letterhuis/ASP, 2011)
Kurt Köhler geldt al jaren als een van de meest verrassende Geheimtipps van de Nederlandstalige literatuur. Zijn twee wonderlijke romans doen zo exotisch aan, dat het nauwelijks voorstelbaar is dat achter het pseudoniem Köhler de Antwerpenaar Stan Soetewey (1907-1945) schuilgaat. Köhlers roman "Vade mecum voor de jonge zelfmoordenaar" verscheen in 1934 - om vrijwel meteen weer uit de literatuurgeschiedenis te verdwijnen. Een jaar eerder was hetzelfde gebeurd met zijn enige andere roman, "Baltazar Krull's hart zingt maneschijn". Ten onrechte raakten Kurt Köhler en zijn boeken (bijna) in de vergetelheid. Met deze editie van Köhlers verzameld proza willen Matthijs de Ridder en Liesbeth Vantorre samen met het Letterenhuis en Uitgeverij ASP een bijna vergeten oeuvre herwaarderen. In zijn nawoord laat De Ridder ook zien hoe het werk van Köhler functioneerde in de context van de Vlaamse literatuur van de politiek woelige jaren twintig en dertig.