Zij kwamen uit het Oosten : een vertelling - De Stoop, Chris, 1958- (Amsterdam : De Bezige Bij, 2003)
Niets blijft hetzelfde, dus ook niet de mensenhandel en de seksindustrie. Ondanks de talloze internationale wettelijke maatregelen en besluiten die werden genomen in het zog van Ze zijn zo lief, meneer van Chris de Stoop, en ondanks het feit dat heel wat rechtszaken in verband met mensenhandel op veroordelingen zijn uitgedraaid, menen experts dat er op het terrein bitter weinig veranderd is. Alleen al in Europa spreekt men jaarlijks over ruim honderdduizend slachtoffers. Vooral uit het voormalige Oostblok zijn, na de politieke en economische instorting, heel wat mensen in de seksindustrie terechtgekomen. Velen, aangeduid als 'migrant sex workers' kiezen volgens onderzoekers doelbewust voor prostitutie, ook al weten ze vaak niet in welke ellendige omstandigheden ze kunnen belanden. Het is o.m. op Oost-Europese instigatie dat de laatste jaren de kritiek groeit op het 'paternalistische' en 'hypocriete' beleid tegen mensenhandel, dat volledig over hun hoofden heen wordt gevoerd en dat alleen aan symptoombestrijding zou doen zonder de structurele oorzaken aan te pakken.
Keywords: Vrouwenhandel; Prostitutie