De winter van de Belgica - Schuyesmans, Willy; Dockx, Johan; Bourgeois, Catherine (Averbode : Altiora, 1993)
Op de Schelde in Antwerpen vertrekt de omgebouwde walvisvaarder Belgica o.l.v. commandant Adrien De Gerlache naar de zuidpool. Aanboord de 20-jarige lichtmatroos Jan Van Mirlo, een Antwerpse volksjongen. Hij wil ontdekkingsreiziger worden. Vijftien maanden lang zit de Belgica muurvast in het poolijs, terwijl de bemanning door ontberingen, ziekte en door de poolnacht de moed bijna opgeeft. Maar ze maken ook plezier, staan in bewondering voor het poollicht en leren de natuur aaaaan de zuidpool van nabij kennen. Als Jan en zijn maats twee en een half jaar later weer in Antwerpen ontschepen, hebben ze de eerste overwintering binnen de zuidpoolcirkel op hun naam staan.
Inzending Karel Barbierprijs 1993-1994