Martha en Margje - Koster, Margje (Zeist : Indigo, 2001)
In 1993 belandt Margje Koster ongewild in een pijnlijke situatie. Als vrijwilligster heeft zij mensen in moeilijkheden begeleid en zo komt zij op een kwade dag in aanraking met twee mannen die haar hulp inroepen. Al vlug wordt duidelijk dat zij in criminele kringen verkeren en haar hulp misbruiken. Dit grijpt haar uiteindelijk zo aan dat zij overspannen raakt en psychiatrische bijstand nodig heeft. Dan blijkt dat zij pas echt geholpen kan worden wanneer ze schoon schip maakt met haar jeugd. Ze groeide in Amsterdam als Martha Koster op in een volkswijk en kwam heel jong in aanraking met de politie door diefstallen die zij samen met een zusje pleegde. Haar moeder had haar een tijd lang laten aanmodderen, maar greep ten slotte zelf in. Tegenover haar vader had zij ambivalente gevoelens. Hij was een creatieve man, maar zijn drankzucht zorgde voor grote problemen, bovendien kon hij niet van zijn dochters afblijven. Justitie plaatst de stelende zusjes uit huis en er volgt voor de meisjes een tocht langs tehuizen.
Autobiografisch getint relaas over de verwerking door een jonge vrouw van traumatische jeugdervaringen.
Keywords: Kindermishandeling