Een toegepaste grammatica : grondslag voor het vak Nederlands - Van Calcar, W. I. M. (Willem Josephus Maria), 1937- (Leuven : Garant, 1994)
In de praktijk van het taalonderwijs heeft de traditionele grammatica een slechte naam. Taalkundigen geloven er niet meer zo in. Taalbeheersters menen dat ze zonder kunnen. Een toegepaste grammatica wil voor taalkundigen aannemelijk maken dat de verklaringsmethode van de traditionele grammatica toch geldig is als wetenschappelijke methode en bij uitstek geschikt is voor het onderwijs in de taalkunde. Aan taalbeheersers wil Een toegepaste grammatica laten zien welke rol grammatica moet spelen in het taalvaardigheidsonderwijs. Het resultaat is een grammatica die de basis legt voor taalkunde op school door uit te gaan van de intuïties van de taalgebruiker zelf. Deze grammatica legt tegelijk het taalkundige fundament voor het vak Nederlands door antwoord te geven op de vraag welke kennis van taal op welke wijze nuttig is voor de gestuurde taalontwikkeling van een leerling.
Keywords: Dutch language -- Grammar; Nederlands -- Didactiek; Nederlandse taal -- Grammatica