De kunst van het recenseren van kunst - de Moor, W. A. M., 1936-2015 (Bussum : Coutinho, 1993)
Het schrijven van een goede kunstrecensie is een kunst, en die kunnen we van anderen afkijken. Zo tonen ervaren critici ons bijvoorbeeld impliciet de techniek van het ambacht. Daarnaast moet een recensent leren onderscheiden welk type kritiek hem het beste ligt, want recenseren is een kwestie van karakter: het gaat om persoonlijke keuzes, een eerlijk oordeel en de juiste toon. Deze inleiding behandelt vormen van kritiek, het soort argumenten dat gehanteerd kan worden en de persoonlijke relatie die de recensent met bepaalde kunstvormen aangaat. Uiteraard moet hij daarbij rekening houden met de specifieke eisen van het medium waarvoor hij schrijft. Een wijkblad is tenslotte iets anders dan een landelijke kwaliteitskrant. Aan de hand van vijfentwintig opdrachten laat de auteur zien dat er aan iedere recensie een werkmodel ten grondslag ligt, waarin de drieslag oordeel-adstructie-articulatie kan worden onderkend. In De kunst van het recenseren van kunst vindt u een aantal mogelijkheden om u al lezend en schrijvend enige basisvaardigheden en een eigenzinnige houding eigen te maken, die beide nodig zijn om een kunstrecensie te schrijven.
Bibliogr., index